Cebula znana jest człowiekowi od zarania dziejów. Niema chyba gospodarstwa domowego, w którym by jej nie było. To nie tylko niezastąpiony dodatek w kuchni, lecz także środek na wiele dolegliwości. Dzięki posiadaniu witamin takich jak A, C, tych z grupy B, fosforu, żelaza oraz wapnia znalazła swoje zastosowanie również w medycynie. Od dawna powszechnie wiadomo, że łagodzi objawy infekcji, przeziębień. Ale czy tylko?
Nie, ponieważ poza tym zapobiega nowotworom, o czym mało kto wie. Prócz tego poprawia pracę serca i reguluje poziom cukru we krwi. Zapobiega zakrzepom krwi i pomaga zniwelować już powstałe. Pomaga również w pozbyciu się pasożytów z układu pokarmowego, szczególnie owsików. Cebula ma także właściwości bakteriobójcze, usuwa toksyny i nadmiar wody z naszego organizmu. Najlepsze działanie przynosi spożywana na surowo, bez żadnej obróbki termicznej, przez co traci swoje cenne właściwości. Na rynku dostępnych jest wiele przekąsek z dodatkiem cebuli, np. chipsy, paluszki. Nie ma chyba osoby, która nie lubi jest charakterystycznego posmaku.