Bazylia to znana roślina przyprawowa, z której korzystamy coraz chętniej. A ponieważ jest to również naturalny lek na wiele przypadłości, włączenie jej do diety każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Co warto wiedzieć na temat bazylii i jej leczniczych właściwości?
Najważniejsze informacje na temat bazylii
Ta popularna przyprawa kusi wspaniałym smakiem i aromatem, dzięki którym stała się ważnym dodatkiem do wielu popularnych potraw. Ta jednoroczna roślina, mogąca osiągać nawet 60 cm wysokości, trafiła na teren Europy z odległej Azji, a pierwsze wiadomości na jej temat pochodzą z Indii. Już w XV wieku uprawy bazylii zaczęły się pojawiać na terenie Włoch i Hiszpanii. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię śródziemnomorską bez tej przyprawy, a że jest ona świetnym lekiem na wiele przypadłości, z jej niezwykłej mocy bardzo chętnie korzysta też medycyna naturalna.
Bazylia i jej lecznicze właściwości
A w jaki sposób bazylia może wpływać na nasze zdrowie? O leczniczych właściwościach tej rośliny leczniczej decydują znajdujące się w jej zielu olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy oraz inne substancje czynne. Dzięki nim bazylia może skutecznie wspierać pracę naszego przewodu pokarmowego oraz jelit. Z tej rośliny leczniczej można też korzystać w chwili, gdy dokuczają nam problemy związane z gardłem oraz krtanią.
Bazylia to świetna przyprawa, bez której trudno wyobrazić nam sobie wiele znanych specjałów. Jej obecność uwzględniają niemal wszystkie przepisy na pizzę, często pojawia się też w daniach rybnych oraz w sosach. Warto jednak pamiętać, że bazylia to nie tylko dodatek smakowy, ale i cudowny lek, który może nam pomóc w walce o utrzymanie lepszej formy.